Investeringsbiler

Klassiske biler kan måle sig med traditionelle investeringer

Hvert år udgiver Credit Suisse deres Global Investment Returns Yearbook, og i 2018-udgaven konkluderede de to ting om ikke-finansielle investeringer: Dels at de rent økonomisk set kan være et interessant alternativ til de klassiske pengeanbringelser – dels at investeringsbiler har været det bedste af de analyserede alternativer (se grafen herunder).

 

Hertil kommer, at investeringsbiler også lader ejeren udtrykke og udleve en passion samt at biler giver en entusiast et helt andet slags afkast – nemlig glæde. Der i sagens natur er svær at værdisætte.

Det er ellers en gængs opfattelse, at biler falder i pris henover deres levetid, og det gælder også langt de fleste biler. Men der er undtagelser: Det er typisk velholdte, klassiske, nyklassiske eller sågar fabriksnye biler, der er produceret i begrænset antal og udmærker sig ved en særlig historie, teknik eller design, der hæver dem langt udover at være et transportmiddel.

Dette særlige ved en given bil kan eksempelvis ligge i modellens status i automobilhistorien, dens almene meritter i motorsport eller dens teknologiske niveau og præstationer i samtiden – eller den kan være knyttet til konkrete begivenheder i racing eller til særlige personers ejerskab. Generelt gælder det, at biler i original og uspoleret stand har oplevet de højeste prisstigninger. For renoverede og således ikke længere originale biler er det vigtigt hvor arbejdet er udført og hvordan det er dokumenteret.

Hvad har drevet prisstigningerne på specialbiler?

Prisstigningen kan tilskrives en række faktorer i kombination, og en helt afgørende er knapheden. Der bliver selvsagt ikke produceret flere Porsche 911 Carrera RS fra 1973, Mercedes 300 SL fra 1954 eller BMW M3 fra 1991.

Omvendt har en generel velstandsstigning i befolkningen over de seneste årtier øget efterspørgslen efter specialbiler og anerkendelsen af disse som en del af vores moderne kultur har aldrig været større. Endelig har mange fundet ikke bare interesse i bilerne som rene investeringsobjekter, men også set andre glæder og fordele i at have biler, som man både kan nyde selv og vise frem for andre.

Hvordan finder man den rigtige investeringsbil?

Som med alle andre investeringer skal man gøre sit hjemmearbejde ordentligt og kende markedet. Fra eksempelvis ejendomsmarkedet kender man fænomenet med at bestemte boliger prismæssigt ikke bliver påvirket af et ellers fluktuerende marked, og ved, at eksempelvis beliggenhed er en afgørende faktor. For investeringsbiler er det endnu mere komplekst sammensat af de førnævnte faktorer som historie, stand, dokumentation og status.

Hos Selected Car Investment har vi ekspertviden og erfaring til at vurdere markedet og gennemskue konkrete bilers historie. Og ikke mindst: Vi har i kraft af denne erfaring et netværk til at finde de bedste biler af deres art.

Vores mål og eksistensberettigelse er at bringe både kompetencer og netværk i spil, så drømmebilen også kan blive til en drømmeinvestering.

VI FINDER DIN BEDSTE INVESTERING

Når du investerer med fokus på afkast, handler det naturligvis om at vide hvilke mærker, modeller og årgange, der sikrer din investering bedst muligt. Det kræver, at man både har ekspertviden om markedet for klassiske biler, det rette netværk og fingeren på pulsen på de finansielle markeder. Har du ikke det, kan du drage stor fordel af råd og vejledning fra Selected Car Investment.